AWS re:Invent 2023 - Part I

Van 27 november tot 1 december was ik, samen met collega Peter Hopstaken, aanwezig bij de AWS re:Invent conferentie. Een enerverende ervaring, niet in het minst vanwege de locatie Las Vegas. Een enorm evenement met 55.000 deelnemers en ruim 2.200 sessies over de meest uiteenlopende AWS onderwerpen. En wat te denken van de 6 grote conferentiecentra van grote hotels als het Venetian en Caesars Palace, en de gehele logistieke operatie om iedereen tijdig getransporteerd te krijgen tussen alle locaties, en daar ook nog elke dag van een natje en droogje te voorzien.

De uitdaging welke sessies te kiezen was groot, gezien het aanbod. Vooraf had ik daarom al besloten het zoveel mogelijk bij twee onderwerpen te houden. Voor mij waren dit AI/ML en Serverless. Dit bleek een juiste keuze te zijn, afgaande op de inhoud van twee van de keynotes die ik bezocht heb, waarin deze twee onderwerpen toch wel de hoofdzaken waren. Het meest besproken onderwerp was AI. Niet vreemd natuurlijk, vanwege de vlucht die dit zeker het aflopen jaar genomen heeft en alle aandacht in de media.

Tijdens de keynotes van CEO Adam Selipsky en Vice President of Data and AI Swami Sivasubramaniam is de gehele AI stack van AWS voorbij gekomen. Naast nieuwe aankondigingen op het gebied van AI compute-power met nieuwe (GPU) chips en partnerships (Nvidia), viel op dat veel aandacht gegeven wordt aan de relatie van AI met mens en omgeving. Het vorige week gesloten Europese akkoord over de regels toegepast op AI, past helemaal in dit verhaal. Ik kan me goed vinden in de toepassing van concepten als veiligheid, betrouwbaarheid, transparantie en verklaarbaarheid op AI. Naar verwachting zal hier de komende jaren nog veel energie en aandacht voor zijn. De ontwikkelingen zullen zich immers nog verder uitbreiden.

Om zelf eens te ervaren wat werken met AI inhoudt, hebben collega Peter en ik ons een dag ondergedompeld in ML en AI, door de bootcamp 'Practical data sience with Amazon Sagemaker' te volgen. Lekker hands-on het scenario doorlopen van een data scientist. Dit liep van data preparatie, via model creatie en training tot en met het gebruik ervan. Een overload aan nieuwe begrippen en informatie. Wat snel duidelijk werd voor mij, is dat we het jaren terug al goed had kunnen gebruiken tijdens een innovatie project, bij onze klant Enexis, met betrekking tot slim laden van elektrisch vervoer. Met de huidige techniek hadden we in die tijd een flexibelere en beter getraind model kunnen hebben. Maar dat is achteraf.

Het onderwerp Serverless was wat minder spannend en vaker een bevestiging dan nieuwe inzichten. Maar toch goed om dit eens van de experts te horen. De boodschap hier van AWS is toch vooral: Wij houden ons wel bezig met wat we goed kunnen op gebied van compute, schaling, security, etc, etc. Jullie als klanten kunnen je dan op de gewenste functionaliteit richten. Hier ook nog hands-on sessie gedaan met Java in AWS Lambda, en daaruit toch weer mooi wat tuning- en performance-opties meegenomen. Tip: kijk eens op https://serverlessland.com/. Hier zijn ook een aantal van de re:Invent sessie over dit onderwerp te vinden naast andere informatie.

Naast AI/ML en Serverless bleek ik nog wat tijd over te hebben voor andere onderwerpen. Hiervan wil ik het Amazon ontwikkelingsproces voor hun eigen platform SDKs/API's aanhalen. Hiervoor wordt door AWS Smithy ingezet (https://smithy.io/2.0/index.html). Key hier is één model om alle SDKs/API's in lijn te houden over alle programmeertalen waarin ze uitgebracht worden. Ik denk dat dit ook goed toe te passen is op microservices in klantomgevingen. De vraag is nog wel hoe het omgaat met standaarden als OpenAPI.

Het was een leerzame week. In de andere wereld die Las Vegas is. Regelmatig hoorden we van Amerikaanse conferentiebezoekers de opmerking: "This is not the real America". Dus misschien moeten we nog eens terug voor het échte Amerika.

 

 

no-picture-available
Ronald Steeghs Senior Integrations Solutions Consultant

Nice and good to know

AWS re:Invent 2023 - Part II

Tijdens de AWS re:Invent 2023 conferentie in Las Vegas bezocht onze collega Peter Hopstaken o.a. het Practical Data Science with Amazon…

Lees verder

ViMonitor - Predictive Monitoring

Enkele jaren geleden constateerde ViCi bij één van haar klanten een gebrek aan monitoringmogelijkheden om zicht te houden op het…

Lees verder

MuleSoft Anypoint Platform – innovatief en duurzaam

Een van onze klanten in de energiesector is meer dan alleen een energiebedrijf. Met verscheidene oplossingen en pilotprojecten is deze…

Lees verder
Bekijk meer artikelen in onze kennisbank